جسی لیورمور(Jesse Livermore) یکی از برترین تریدرها در بازار سهام آمریکا بود که در سن ۲۴ سالگی با ورود به بازار بورس و خرید سهام شرکت «راه آهن اقیانوس آرام»، سرمایه ۱۰،۰۰۰ دلاری خود را به ۵۰۰،۰۰۰ دلار تبدیل کرد. پیشرفت او از شغل پادویی در یک بروکر (کارگزاری) تا تبدیل شدن به افسانه وال استریت و درسهای معاملهگری او از جذابترین داستانها است.
«دانش اقتصادی و سرمایهگذاری مهمترین مهارتهایی هستند که باید در زندگی بیاموزید.»
هومن مقراضی
جسی لیورمور کیست؟
جسی لیورمور، یکی از معروفترین تریدرهای دنیا است که توانست با تدوین و پیروی از قوانین معاملهگری خود میلیونها دلار به دست بیاورد. قوانینی که حتی امروزه بسیاری از معاملهگران بازار سهام و کامودیتیها موفقیت خود را مدیون آنها هستند.
- به نقل از وبسایت جسی لیورمور، معادل ثروت او با پول امروزی چیزی معادل ۱.۱ تا ۱۴ میلیارد دلار است.
«خرید در قیمت پایین مهم نیست؛ مهم این است که در زمانِ درست خرید کنید.»
جسی لیورمور
سالشمار زندگی جسی لیورمور و فعالیتهای مهم معاملهگری
- جسی لیورمور در سال ۱۸۷۷ در ایالت ماساچوست آمریکا در خانوادهای فقیر به دنیا آمد.
- او به قدری باهوش بود که در سن ۳.۵ سالگی خواندن و نوشتن را آموخت. در سن ۱۴ سالگی پدرش او را از مدرسه به منظور کار در مزرعه بیرون کشید. اما در نهایت به کمک مادرش از خانه فرار کرد.
- در سن ۱۴ سالگی شغل پادویی در یک کارگزاری سهام با حقوق هفتهای ۵ دلار به دست آورد. وظیفه او ارسال قیمتهای سهام در کارگزاری بود.
- در سن ۱۵ سالگی کار شرطبندی را شروع کرد که درآمدی نزدیک به ۲۰۰ دلار در هفته را برایش به همراه داشت.
- در سن ۱۶ سالگی کار معاملهگری سهام را شروع کرد و از این راه ۱۰۰۰ دلار به دست آورد.
- در فاصله ۱۸ تا ۲۰ سالگی ۱۰۰۰ دلار سرمایه خود را در بازار سهام به ۱۰،۰۰۰ دلار تبدیل کرد.
- با این حال لیورمور در فاصله ۲۰ تا ۲۲ سالگی به کار شرطبندی برگشت اما به دلیل رسیدن به نقطه اوج شرطبندی، دیگر اجازه انجام این کار را نداشت.
- در سن ۲۳ سالگی با سفر به نیویورک و خرید سهام در بازار صعودی، در فاصله ۵ روز سرمایه ۱۰،۰۰۰ دلاری را به ۵۰،۰۰۰ دلار تبدیل کرد.
- در سن ۲۴ سالگی او با پیشبینی اصلاح بازار با مارجین ۴۰۰٪ به معاملات شورت یا فروش (Short) وارد شد اما به دلیل عدم به روزرسانی نوار تیکر در آن زمان که اطلاعات قیمت سهام را از طریق خطوط تلگراف منتقل میکرد، کل سهام خود را از دست داد.
- در ادامه همان سال جس لیورمور با قرض گرفتن پول، دوباره وارد کار شرطبندی شد اما خیلی زود از آن خارج شد.
- در سال ۱۹۰۱ (در سن ۲۴ سالگی) اولین موفقیت بزرگ در بازار سهام را با خرید سهام راهآهن اقیانوس آرام به دست آورد. در این معامله سرمایه ۱۰،۰۰۰ دلاری او به ۵۰۰،۰۰۰ دلار تبدیل شده بود.
- در بحران سال ۱۹۰۷، ارزش بورس نیویورک نسبت به سال قبل ۵۰٪ اُفت کرد. در همین سال لیورمور توانست با مدیریت ریسک اصولی، فروش سهام خود را کنترل کرده و ۱ میلیون دلار سود به دست بیاورد.
- در ادامه همین سال او به خرید سهام در قیمتهای پایین پرداخت و پس از مدتی که بازار دوباره شروع به رشد کرد، سودی به اندازه ۳ میلیون دلار به دست آورده و به قهرمان بازار سهام تبدیل شد.
- در سقوط معروف بازار سهام در سال ۱۹۲۹ او موقعیتهای فروش بسیاری گرفته بود و در زمان ریزش بازار، حدود ۱۰۰ میلیون دلار سود به دست آورد و در همین زمان بود که به او لقب خرس وال استریت داده شد.
- به نقل از وبسایت جسی لیورمور دات کام، «لیورمور در اواخر عمرش تمام دارایی خود را از دست داد و با مستمری خانوادهاش زندگی میکرد.»
استراتژی معاملاتی جسی لیورمور
جسی لیورمور معاملهگری بود که با سرمایه و استراتژی شخصی خود تجارت میکرد. این استراتژی شامل الگوهای قیمت و زمانبندی بازار میشود.
۱- الگوهای قیمت از دیدگاه جسی لیورمور
در زمان جسی لیورمور، نمودارهای قیمت در دسترس نبود با این وجود او سعی میکرد پیوتپوینتها را پیدا و واکنش قیمت به آنها را تحلیل کند.
برای مثال اگر قیمت تا ۵۰ دلار کاهش پیدا میکرد و بعد در یک جهش به ۶۰ دلار رسیده و دوباره شروع به کاهش و رسیدن به ۵۰ دلار میکرد، او نقطه ۵۰ دلاری را به عنوان پیوت در نظر گرفته و واکنش بازار نسبت به آن را بررسی میکرد.
- اگر قیمت به ۴۸ دلار میرسید، او وارد معامله فروش میشد.
- اگر قیمت به ۵۲ دلار میرسید، او وارد معامله خرید می شد و سطح قیمت ۶۰ دلاری را که خود یک پیوت پوینت یا نقطه محوری بود، به دقت زیر نظر داشت.
اگر قیمت به بالای سطح ۶۰ دلار (مثلا ۶۳ دلار) میرسید، او به حجم پوزیشن خود اضافه میکرد اما اگر قیمت نمیتوانست به این سطح نفوذ کند یا در بالای این منطقه باقی بماند، پوزیشنهای خرید خود را میبست.
جسی لیورمور در محدودههای رِنج یا خنثی معامله نمیکرد و به شکستها علاقه بیشتری داشت. البته او از یک فاصله قیمتی مناسب استفاده میکرد تا احتمال درگیر شدن در شکست جعلی را کم کند.
سیگنال ورود به معامله از دیدگاه جسی لیورمور
جسی الگوهای قیمت را به همراه تجزیه و تحلیل حجم معاملات به کار میبرد. برخی از معیارهای او برای مناسب بودن موقعیتِ ورود به معامله عبارتند از:
- افزایش حجم معاملات در محل شکست قیمت.
- در چند روز ابتدایی پس از شکست، قیمت باید در جهت شکست حرکت کند.
- پس از آن برگشت قیمت در خلاف مسیر شکست طبیعی است اما میزان حجم معاملات در این حرکت اصلاحی کمتر از روند اصلی است. (واکنش طبیعی)
- پس از این واکنش طبیعی دوباره حجم معاملات در جهت روند افزایش پیدا میکند.
سیگنال خروج از معامله از دیدگاه جسی لیورمور
در صورت تغییر این الگوها و تایید آن توسط الگوهای قیمتی پیوت پوینی که پیشتر توضیح دادیم، سیگنال خروج از معامله برای جسی لیورمور صادر میشد.
۲- زمانبندی بازار از دیدگاه جسی لیورمور
زمانبندی دقیق ورود به بازار یکی از نکتههای مهم برای موفق شدن در ترید است چون اگر درست پیشبینی کرده باشید اما کمی دیر یا کمی زود وارد بازار شوید، مثل این است که پیشبینی شما اشتباه بوده است. لیورمور معتقد بود که باید در زمان مناسب و با تاییدیه گرفتن از الگوهای قیمت وارد بازار شد.
او میگوید مهم نیست که چقدر احساس میکنیم که نظریهمان درست است. مهم این است که منتظر تایید نظریهمان توسط بازار باشیم و در صورت تایید به سرعت وارد معامله شویم.
قوانین معاملهگری جسی لیورمور
قوانین معاملاتیای که جسی لیورمور از آنها پیروی میکند، مختص او نیست و تعداد بسیاری از تریدرها نیز از همین قوانین استفاده میکنند. خود لیورمور میگوید:«هر آنچه امروز در بازار سهام اتفاق میافتد، قبلاً اتفاق افتاده است و دوباره اتفاق خواهد افتاد.»
این قوانین معاملاتی به نقل از وبسایت اینوستوپدیا عبارتند از:
- در جهت روند معامله کنید؛ در بازار صعودی بخرید و در بازار نزولی بفروشید.
- وقتی موقعیتهای واضحی برای معامله وجود ندارد، ترید نکنید.
- با استفاده از نقاط محوری (پیوت پوینتها) ترید کنید.
- قبل از ورود به معامله منتظر باشید تا بازار نظریه شما را تایید کند؛ صبر کردن به پول کلان منجر میشود.
- معاملاتی که وارد ضرر میشوند را ببندید؛ معاملات خوب معمولا به سرعت وارد سود میشوند.
- قبل از ورود به معامله استاپ لاس یا حد ضرر خود را مشخص کنید.
- زمانی که چشماندازی برای کسب سود بیشتر در معامله وجود ندارد، از آن خارج شوید.
- سهام پیشتاز در هر بخش را خرید و فروش کنید؛ در بازار صعودی قویترین سهام و در بازار نزولی ضعیفترین سهام را برای معامله کردن انتخاب کنید.
- در معاملات ضررده، از روش میانگین کم کردن استفاده نکنید.
- قبل از کال مارجین شدن، معامله خود را ببندید.
- برای ترید کردن به دنبال تعداد زیادی از سهمها نباشید.
- هیچ قانون معاملاتیای وجود ندارد که به صورت ۱۰۰٪ به شما سود برساند.
- با نگه داشتن سهامی که قیمت آن کاهش یافته است، به یک سرمایهگذار غیرارادی تبدیل نشوید. (منظور لیورمور از این گفته این است که به جای ترید کردن و کسب سود زیاد به سرمایهگذاری و نگهداری بلندمدت سهام مخصوصا در زمان اُفت قیمت نپردازید.)
- بازارها هرگز اشتباه نمیکنند؛ این نظرات افراد است که اغلب اشتباه از آب در میآید.
علت شکست جسی لیورمور در بازار سهام
جسی لیورمور، تریدر برتر بازار سهام آمریکا چندین بار در طول دوره فعالیت خود در این بازار، ثروت خود را از دست داد و دوباره آن را احیا کرد. علت شکست او (در برخی مواقع) را میتوان در ۲ مورد خلاصه کرد:
بنابراین استفاده از یک استراتژی معاملاتی موفق که قوانین آن به درستی تدوین شده باشد و برآیند مثبت آن در بازارهای مالی تست شده باشد، لازمه موفقیت هر تریدری است. استراتژی معاملاتی CTS یکی از این استراتژیهای معاملاتی موفق است که میتوان از آن در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال استفاده کرد.
در این استراتژی که بر مبنای شناسایی روندهای ماژور و مینور، نقاط بازگشتی بازار (PRZ)، انرژی بازار، قوانین مدیریت ریسک و روانشناسی معاملات و سایر موارد پایهگذاری شده است، بهترین نقاط مناسب ورود به معامله و خروج از آن شناسایی میشوند.
بازار سهام یا کامودیتی از دیدگاه جسی لیورمور
با اینکه خیلیها جس لیورمور را به عنوان یک معاملهگر سهام میشناسند اما او در طول دوران فعالیتش در بازار کامودیتیها یا کالاها نیز به فعالیت پرداخت. لیورمور ترید کردن در بازار کامودیتیها را نسبت به بورس بیشتر میپسندید. او معتقد بود: «برای انجام معاملات کالاها فقط باید به قانون عرضه و تقاضا توجه کنید اما در بازار سهام باید به پیشبینی موارد مختلفی که بر قیمت تاثیر میگذارند، پرداخت.»
بنابراین انتخاب نوع بازار برای شروع معاملهگری اهمیت بسیاری دارد. در بخش نقشه راه موفقیت در بازارهای مالی به شما کمک خواهیم کرد تا:
- بازار مالی (بورس، کامودیتیها، فارکس، ارزهای دیجیتال و …) مناسب خود را انتخاب کنید.
- نحوه کسب سود از آن را یاد بگیرید.
- میزان درآمد ماهیانه از بازار را تخمین بزنید.
- مدیریت احساسات را یاد بگیرید.
- منبع مناسب برای شروع یادگیری را پیدا کنید.
- و … .
جهت دسترسی به این دوره رایگان و مطالعه سرفصلهای آموزشی آن به این قسمت مراجعه کنید.
جسی لیورمور که به عنوان خرس وال استریت و بزرگترین تریدر سهام در جهان شناخته میشود، در زمان خود حدود ۱۰۰ میلیون دلار سود از بازارهای سهام و کامودیتی به دست آورد. هر چند او به دلایل مختلفی در پایان عمر ثروت خود را از دست داد اما این موضوع از میزان قدرت او در معاملهگری چیزی کم نمیکند.
جهت آشنایی با زندگی و شیوه معاملهگری سایر تریدران برتر جهان از مقالات زیر نیز استفاده کنید.
سوالات متداول
۱- سیگنال خرید و فروش در سبک معاملهگری لیورمور چگونه صادر میشدند؟
به نقل از وبسایت شخصی لیورمور، سیگنال خرید با شکست مقاومت و بعد از اتمام واکنش طبیعی قیمت (در خلاف جهت روند) صادر میشده است. در این هنگام قیمت با حجم زیاد دوباره در جهت روند حرکت کرده و سیگنال خرید را صادر میکرده است. سیگنال فروش نیز با شکست حمایت و همان قوانین قبلی صادر میشده است.
۲- نام کتاب جسی لیورمور چیست؟
خودِ لیورمور کتابی به چاپ نرسانده اما کتابی در خصوص زندگینامه او با عنوان «جسی لیورمور: بزرگترین تریدر سهام دنیا» توسط ریچارد اسمیتن نوشته شده است.
۳- جسی لیورمور از چه تکنیکهایی در تحلیل تکنیکال استفاده میکرده است؟
مفهوم روند و معامله در جهت آن، پیوت پویتها و شکست سطوح قیمت از مهمترین آیتمهایی بودند که جسی لیورمور بر اساس آنها ترید میکرده است.
لینک کوتاه این مقاله: https://amoozesh-boors.com/i/jli