نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارها
نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی چیست؟
نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارها
نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی نوعی میانجیگری در بازارهای مالی است. در تعریف، نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی این است که به نهادها و موسسههای اقتصادی، شرکتها و حتی افرادی که نیاز به سرمایه دارند از طریق ابزارها و روشهای مناسب کمک کنند تا سرمایه مدنظرشان را تامین کنند. فعالیت و نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی تحت نظارت و سرپرستی سازمان بورس و اوراق بهادار صورت میگیرد.
ویدیو را حتما ببینید!
خدمات و نقش شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی به چه شیوههایی ارائه میشود؟
نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی، تامین کردن سرمایه مورد نیاز و ارائه خدمات مالی و مشاوره به شیوه متفاوت و تحت نظارت و مدیریت داراییهای موجود است که در ادامه به اختصار درباره هر کدام توضیحاتی آوردهایم.
۱- نظارت و مدیریت بر داراییهای موجود
برای بهرهگیری بالاتر از سرمایهگذاریها، این مدیریت توسط گروههای با تجربه و متخصص انجام میگیرد. نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی به منظور ارائه شیوههای متنوع برای مدیریت سرمایهها بسیار حیاتی و حائز اهمیت است.
۲- تامین کردن سرمایه مورد نیاز
موسسههای تامین سرمایه با بهرهگیری از ابزارهای کارآمد از جمله توزیع اوراق بهادار و همچنین با جذب سرمایه و هدایت آن بازدهی ثمربخشی را به ارمغان میآورند.
۳- ارائه مالی و مشاورهای
نقش شرکت های تامین سرمایه در بازارهای مالی، برای توسعه و پیشرفت سازمانها است که این نقش با ارائه مشاورههای موثر و کارآمد در رابطه با اصول سرمایهگذاری و مدیریت منابع سرمایه ایفا میشود.
تاثیر شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی به صورت مستقیم و غیرمستقیم
شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیرگذار هستند. اول تاثیرگذاری بر بازار سهام و دوم فراهم کردن فرصتهای شغلی و مقابله با بیکاری.
تاثیرگذاری بر بازار سهام
مقدار عظیم سرمایه که توسط این شرکتها در گردش قرار میگیرد در دگرگونی رویه کلی بازار تاثیرگذار است. همچنین خدماتی که توسط شرکتهای تامین سرمایه ارائه میشود در تغییر روند بازار سهام نقش دارد.
به همین دلیل اقدامات کارگزاران شرکتهای تامین سرمایه با مشارکت دست اندرکاران بازار سهام انجام میگیرد. این رویکرد هم به نوبه خود اقدامی موثر در بازار سهام است. البته گفتنی است که این اقدامات همگی تحت نظارت و مشورت متخصصان حرفهای صورت میگیرد.
فراهم کردن فرصتهای شغلی و مقابله با بیکاری
نقش شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی به اشتغالزایی نیز منجر میشود. شاید بپرسید چگونه؟! به این صورت که وقتی یک مرکز اشتغال و تولید از جمله شرکتهای تولیدی و کارخانه و … در ورطه ورشکستگی و متعادلسازی نیروهای خود هستند، با حمایت شرکتهای تامین سرمایه نجات پیدا میکنند و از بیکار شدن تعداد زیادی نیرو جلوگیری میشود.
به علاوه شرکتهای تامین سرمایه، سرمایه مورد نیاز برای تاسیس بخشهای تولیدی و کسب و کارهای متفاوت را تامین میکنند و موجب کارآفرینی نیروهای زیادی میشوند.
به طورکلی تامین سرمایه شرکتها به چه روشهایی صورت میگیرد؟
به طور کلی میتوان بیان کرد که شرکتها با فعالیتهای متفاوت، در سرمایه خود تغییراتی را ایجاد میکنند. این تغییرات اغلب با هدف افزایش سرمایه است و برای افزایش سرمایه نیاز به منبعی برای رفع کاستیهای سرمایه دارند.
مثلا اگر موسسهای اقتصادی بخواهد بخشی از سرمایه خود را از یک میلیون به ۱۰ میلیون افزایش دهد، نیاز دارد که ۹ میلیون دیگر را از منابع دیگر تامین کند. این تامین سرمایه به شیوههای مختلف انجام میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
الف- افزایش سرمایه از طریق خود سهامداران: اغلب میزان افزایش سرمایه کم است در نتیجه این میزان کم، از طریق خود سهامداران تامین میشود.
ب- افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام: گاهی حجم مورد نیاز زیاد است یا این که سهامداران قصد تامین سرمایه مورد نظر را ندارند، در نتیجه موسسهها سهام را منتشر میکنند.
ج- افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی: گاهی اوقات شرکتها تجدید ارزیابی میکنند. به این معنا که مثلا شرکتی که ده سال پیش یک ساختمان را به ارزش ۵ میلیون تومان خریداری کرده و اکنون ارزش ساختمان به ۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است میتواند با تجدید ارزیابی اعلام کند که سرمایهاش به مقدار مد نظر افزایش یافته است.
د- افزایش سرمایه از طریق سود انباشته: گاهی شرکتها از طریق سود انباشته سرمایه خود را افزایش میدهند. به این صورت که فرضا شرکت اعلام میکند امسال ۱۰۰ میلیون سود حاصل شده است. حال این سود را به جای این که بین سهامداران تقسیم کند به سرمایه شرکت اضافه میکند و سرمایه خود را افزایش میدهند.
و- بهرهوری از نقش شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی: راه دیگر استفاده از شرکتهای تامین سرمایه، بهرهوری از نقش شرکتهای تامین سرمایه است. شرکتهای تامین سرمایه این کار را از راههای مختلفی از جمله کارگزاری، بازارگردانی، سبدگردانی، معاملهگردانی و مشاوره انجام میدهند و سرمایه شرکتها را تامین میکند.
تفاوت شرکتهای تامین سرمایه و بانکها
شاید این پرسش برایتان پیش بیاید که افراد و موسسات به جای مراجعه به شرکت های تامین سرمایه چرا به بانکها مراجعه نکنند؟ در اینجا چند تفاوت شرکت های تامین سرمایه و بانکها را میآوریم.
- یکی از مهمترین تفاوتها این است که برای تامین سرمایه از بانکها نیاز به سرمایه اولیه یا همان سپرده است. در واقع بانکها ابتدا سپرده را اخذ و سپس این سرمایه را در چهارچوب وام به شخص اعطا میکنند اما برای تامین سرمایه از شرکت های تامین سرمایه نیازی به سرمایه اولیه نیست.
- فعالیت اصلی بانکها عمدتا با پول است اما شرکت های تامین سرمایه با انواع سرمایه سر و کار دارند.
- درآمد بانکها از حوزه تفاوت سپردهای که اعطا میکنند و همچنین از سودی که از وامها میگیرند، تامین میشود. حال آن که نقش شرکتهای تامین سرمایه در بازارهای مالی به گونهای است که کارمزد آنها فقط از طریق مشاورههایی که میدهند تامین میشود.
- تفاوت دیگر آن که متقاضیان بانکها افراد و شرکتها هستند درحالیکه متقاضیان شرکتهای تامین سرمایه عمدتا شرکتها هستند.
درکنار تمام تفاوتها باید گفت که هم اکنون، هم شرکتهای تامین سرمایه و هم بانکها تحت نظارت جدی قرار دارند و شرکتهای تامین سرمایه تحت نظارت جدی سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند.
جمع بندی
شرکتهای تامین سرمایه تحت نظارت سازمان بورس هستند و به عنوان میانجی بین بازار سرمایه و نهادهای نیازمند به سرمایه فعالیت میکنند. سه وظیفه اصلی این شرکتها تامین سرمایه، مدیریت سرمایه و ارائه مشاوره است و از طریق کارگزاری، معاملهگری، سبدگردانی، پذیرهنویسی و طرق دیگر سرمایه مورد نیاز را تامین میکنند.